Zangeres

De levensliederen van Schubert en Brahms in ‘t Mosterdzaadje

zondag 12 november 2006 - 15.00 uur
joos en jaapOp zondag 12 november om 15.00 uur verzorgen de mezzosopraan Josephina Vrijdaghs en de pianist Jaap Brackman een romantisch liederenrecital met werken van Schubert en Brahms.
Het programma van deze middag is samengesteld uit liederen die verhalen over de dramatische zoektocht naar liefde, waarbij de persoonlijke liefde wordt verlaten om de innerlijke goddelijke liefde te hervinden. Afzonderlijk geven ze de verschillende gemoedstoestanden weer die het hart soms moet doormaken tijdens de vaak pijnlijke weg die hierbij wordt afgelegd. De uiteindelijke vervulling van dit transformatieproces wordt in het vierde lied van Schubert beschreven (Schwestergruss), waarin een verlichte geest vertelt hoe deze goddelijke liefde slechts dan te beleven is als de gehechtheid aan het wereldse wordt losgelaten.


Niets menselijks is ons vreemd in deze prachtige liederen. Het zoeken naar geluk, het verlangen en de smart van liefde, de dood en de sterfelijkheid en vooral het loslaten van het wereldse daarin. Josephina Vrijdaghs zingt deze liederen graag en heeft in de pianist Jaap Brackman een gelijkgestemde ziel gevonden. “Als zangeres houd ik vooral van liederen waarin ik een fase van mijn persoonlijke ziels beleving kan uiten. Ook mijn leven heeft mij ervaringen gebracht waarin ik dit ontwikkelingsproces moest aangaan”.